E-arşiv Entegrasyonu e-Arşiv Hizmeti İle İşgücü, Zaman ve Maliyet Tasarrufu
E-arşiv Entegrasyonu, e-Arşiv uygulaması ile iş gücü ve zaman tasarrufu sağlarken, arşivleme maliyetlerinizde önemli bir azalma elde edersiniz. E-Arşiv özellikle yüksek hacimli fatura kesilen sektörler için denetim ve yönetim faaliyetlerinde hız, esneklik ve kolaylık sağlar.
E-Arşiv Nedir?
433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-Arşiv Uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır.
İnternet üzerinden satış yapan ve brüt satış hasılatı GİB’in yayınladığı güncel limitler üzerinde olan mükelleflerin e-Arşiv’e geçmesi zorunludur. E-Fatura mükellefi olmayan vergi mükellefleri ve gerçek kişilere kesilen tüm faturalar, e-Arşiv fatura olarak düzenlenir. Fatura olması nedeniyle, e-Fatura gibi e-Arşiv fatura da yeni bir belge türü değildir ve VUK gereği bir faturada bulunması gereken unsurlar aynen geçerlidir. Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
e-Arşiv uygulamasının e-Fatura uygulamasından farklı olan en belirgin noktası, oluşturulan faturanın Gelir İdaresi merkezi üzerinden değil, doğrudan elektronik iletim araçları veya kağıt çıktı alınarak alıcıya iletilmesidir.
Sizin İçin En Uygun e-Arşiv Yöntemi Hangisi?
Entegrasyon Yöntemi
e-Fatura entegrasyon yönteminde olduğu gibi, mükellefin GİB’in belirlediği şartlarda sistem altyapılarını sağlayıp, mühürleme, saklama ve rapor gönderimini gerçekleştirdiği yöntemdir. İdare, mükelleften Bilgi İşlem Sistem raporu ve ilgili sertifikaları ister (TS ISO IEC 27001 veya ISO 27001, ISO 22301, TS ISO IEC 20000 veya ISO 20000). Entegrasyon yöntemi ile başvuru için yayınlanan kılavuz’a http://www.efatura.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-ArsivBasvuruKilavuzu.v1.2.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.
Özel Entegrasyon Yöntemi
e-Fatura’da olduğu gibi GİB tarafından özel entegrasyon yetkisi almış olan özel entegratörler tarafından verilen hizmettir. Özel entegrasyon yönteminde mükellef ayrıca GİB’e başvuruda bulunmaz. Başvuru işlemi e-Arşiv özel entegratör üzerinden yapılır. Mükellefin mali mührü ile özel entegratör sisteminde doldurduğu HR formu özel entegratör tarafından idareye gönderilerek başvurusu sağlanır.
E-arşiv Entegrasyonu e-Arşiv Hizmetinin Sağladığı Avantajlar
• Mükellef adına faturalar mühürlenir (mükellefin mali mührüne gerek olmaz) ve arşivlenip saklanır.
• Kesilen faturaların listesi her ay düzenli olarak GİB’e raporlanır. Fatura raporu gerekli durumlarda ilgili dönem için mükellef tarafından tetiklenip gönderilebilir.
• Yerel muhasebe sistemleri, kasa sistemleri ile entegrasyon sağlanır ve uygulamanız dışında bir sistem kullanmak zorunda kalmadan fatura düzenleyebilirsiniz.
• Web servisleri üzerinden sunulan esnek entegrasyon yöntemleri sayesinde hem ham veri üzerinden hem de UBL formatında veri alımı gerçekleştirilebilirsiniz.
E-arşiv Entegrasyonu web servisleri ücretsiz olarak tüm entegrasyon yapılacak olan uygulamalara sağlanır. Ayrıca pek çok ERP için “tak kullan” hazır entegrasyon yapıları ve konnektörler sunulmaktadır.